UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization).
UNESCOs mandat er å bidra til fred og sikkerhet ved å fremme samarbeid mellom nasjoner innenfor de fire fagområdene.
UNESCO ble dannet like etter andre verdenskrig, i 1945. Da møttes representanter fra 45 land i London for å etablere en organisasjon som kunne bidra til en varig fredskultur. UNESCO ble etablert i troen på at politiske og økonomiske avtaler ikke er nok for å skape varig fred. Fred må etableres i menneskets moral og intellektuelle solidaritet. UNESCO er kjent som den «intellektuelle» organisasjonen i FN.
I tillegg til medlemslandene har UNESCO et sekretariat i Paris. Her sitter generaldirektøren og hennes stab.
Rundt 2000 personer arbeider i UNESCOs hovedkvarter i Paris. I tillegg har de fleste medlemslandene, deriblant Norge, etablert faste delegasjoner her. Mer enn 700 ansatte arbeider på UNESCOs 65 feltkontorer rundt om i verden.
Generalkonferansen finner sted i Paris hvert annet år, og samler representanter fra alle UNESCOs medlemsland. I tillegg møter observatører fra organisasjoner og ikke-medlemsland. Generalkonferansen bestemmer hovedlinjene i UNESCOs arbeid gjennom å fastsette program og budsjett.
UNESCOs styre, Eksekutivrådet, sørger for den overordnede styringen av UNESCO. Det forbereder arbeidet til generalkonferansen og passer på at beslutningene settes ut i livet. Styret består av representanter fra 58 medlemsland som velges av generalkonferansen.
UNESCO jobber med langt mer enn verdensarven. Se de viktigste prioriteringene her.
![the child girl draws a planet of the world with colored chalk on the asphalt. Children's drawings, paintings and concepts. Education and art, be creative when you return to school. earth, Peace day](https://files.nettsteder.regjeringen.no/wpuploads01/sites/552/2023/11/iStock-1168828078-1024x683.jpg)
Utdanning for alle
UNESCOs hovedprioritet er å bidra til at alle barn får tilgang til utdanning av høy kvalitet. Utdanning er en menneskerett og en forutsetning for menneskelig utvikling.
Beskyttelse av kulturarv
Å bygge tverrkulturell forståelse gjennom beskyttelse av kulturarv og gjennom fremme av kulturelt mangfold er prioriterte oppgaver for UNESCO.
Vitenskapelig samarbeid
UNESCO arbeider aktivt for å fremme vitenskapelig samarbeid, eksempelvis om varslingssystemer for tsunamier og vannforvaltning på tvers av landegrenser.
Ytringsfrihet
Ytringsfrihet er en forutsetning for demokrati, utvikling og menneskers verdighet. Fremme av presse- og ytringsfrihet er blant UNESCOs kjerneoppgaver.
UNESCO har et skolenettverk som består av mer enn 9000 utdanningsinstitusjoner.
![](https://files.nettsteder.regjeringen.no/wpuploads01/sites/552/2023/12/asp_natcoord_norway_en-002-1024x589.png)
UNESCOs skolenettverk
UNESCOs skolenettverk (Associated Schools Project, ASPnet) er et globalt nettverk av mer enn 9000 utdanningsinstitusjoner i 180 land.
Din skole kan bli med i et nettverk med internasjonalisert undervisning: ASP-net.
Nettverket består av alt fra førskoler til høyskoler. Sekretariatet ligger i Paris.
ASPnet skal bidra til å sette UNESCOs idealer om fred, trygghet og samarbeid ut i livet.
Skolesamarbeidet skal:
• Styrke den internasjonale dimensjonen i undervisningen.
• Inspirere til kontakt og samarbeid mellom skoler nasjonalt og internasjonalt.
• Bidra til å utvikle gode undervisningsmetoder.
Skolenettverket i Norge
UNESCO-skolene i Norge er i utgangspunktet skoler som har satset spesielt på internasjonalisert undervisning, og som bruker UNESCO-tilknytningen som en paraply for egeninitierte prosjekter sammen med vennskapsskoler nasjonalt og internasjonalt. Skolene markerer ulike FN-dager og har varierte prosjekter med fokus på fredsarbeid, kulturarv og menneskerettigheter. I dag er det 36 ASPnet-skoler i Norge, jevnt fordelt på barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler.
Hvorfor bli ASPnet-skole?
ASPnet bidrar med kunnskap om menneskerettigheter, kultur og internasjonale forhold. I tillegg gir ASPnet skolene et nasjonalt og globalt kontaktnett, og fungerer som en møteplass for utveksling av gode undervisningsideer og metoder. Tilgang til UNESCO-relaterte undervisningsopplegg på skolen gjør elevene bevisste på organisasjonens arbeid.
Hvert år arrangeres et seminar for ASPnet-skolene i Norge. Her får deltagerne faglig påfyll med foredrag og ekskursjoner. For lærerne er ASPnet-samlingene en viktig møteplass for faglig og kulturell utvikling og nettverksbygging. Skolenettverket tilbyr nye kontakter, samarbeid og undervisningsidéer, som både lærere og elever kan benytte i skolehverdagen.
Kontakt ASPnet Norge
FN-sambandet er nasjonal koordinator for UNESCO-skolene. Les mer her