Den 3. desember ble den norske seterkulturen skrevet inn på UNESCO-listen over immateriell kulturarv. Den norske UNESCO-kommisjonen har gleden av å ønske seterkulturen velkommen til UNESCO-familien.
Seterkulturen har en lang og rik tradisjon i Norge. Den norske seterkulturen kan beskrives slik:
Seterkultur er alt vi gjør som er knyttet til seterdrifta og livet på setra. Det kan være daglige rutiner, med melking, melke- og dyrestell, matstell, vasking og det sosiale livet mellom folk. For budeiene var det lange arbeidsdager fra morgen til kveld, og dyra må stelles hverdag som helg. Setrene ligger oftest langt unna gården, slik at budeiene måtte være selvshjupne med det meste. Budeia må kunne mye, både om dyra, melkestellet, naturen og vind og vær.
De siste 150 år har antall setre i Norge og Sverige rast fra over 100000 til under 1000. I Norge er det 750 setre i drift. Lukten og gjenklangen av historier og musikk henger fremdeles igjen i veggene på nedlagte seterhus. Stedsnavn og stinett er i bruk. Men seterdrifta er borte. Nesten. Det har gått så fort at vi ikke rukket å reagere – før nå.
Tap av seterkulturen er ikke bare et personlig tap for den enkelte bonde, men for veldig mange av oss. Derfor har Norge nominert seterkulturen til UNESCO-listen for immateriell kulturarv. Vi har fått bekreftet at seterkulturen betyr mye for mange, av ulike årsaker. Når seterkulturen faktisk har havnet på den representative liste over immateriell kulturarv forstår vi at dette ikke bare gjelder oss seterbrukere, men store deler av samfunnet og det globale felleskapet.
Seterkulturen || Norsk Seterkultur
Om immateriell kulturarv
Immateriell kulturarv står beskrevet i UNESCOs konvensjon om vern av den immaterielle kulturarven av 2003. Formålet med konvensjonen er å øke respekt for og kunnskap om immateriell kulturarv. Konvensjonen definerer immateriell kulturarv som praksis, fremstillinger, uttrykk, kunnskap, ferdigheter – samt tilhørende instrumenter, gjenstander, kulturgjenstander og kulturelle rom, som samfunn, grupper og enkeltpersoner anerkjenner som del av sin kulturarv. I Norge har Kulturdirektoratet ansvar for å implementere konvensjonen, og Kultur- og likestillingsdepartementet er fagorgan på området. For mer informasjon, se immateriellkulturarv.no og kulturdirektoratet.no
Les flere saker om seterkulturen her:
Norsk seterkultur får internasjonal merksemd: Hylla av Unesco – NRK Vestland
Norsk seterkultur inn på Unescos liste – Landbruksdirektoratet
Setring på Unesco-lista over immateriell kulturarv – regjeringen.no