Ny UNESCO World Trends Report: Enormt press på journalistar. Arrangement: World Press Freedom Day 2022

image.png
I mars i år vart UNESCO sin globale rapport om trendar innan ytringsfridom publisert. 
Les også om arrangementet World Press Freedom Day 2022.

 

I ein ny rapport har UNESCO fulgt globale trender innan ytringsfridom og medieutvikling mellom 2016 og 2021. Rapporten syner den eksistensielle trusselen sosiale medier no utgjer for dei profesjonelle nyhetsmediene. I løpet av dei siste fem åra har både nyheitspublikum og annonseinntekter migrert i stort antall til internettplattformer.

1080x1080 2.jpg
Minst 57 lover i 44 land har blitt innført eller endra for å legge press på pressefridom
1080x1080 1.jpg
Den globale helsekrisa har synleggjort kor livsviktig rolla til truverdige nyheiter og informasjon er.

Nøkkelfunn frå rapporten:

Les den fulle rapporten her: 2021/2022 Global Report 

Les pressemeldinga til UNESCO om rapporten her: Pressemelding her

Den tradisjonelle businessmodellen for medier er under press, og fri, uavhengig journalistikk står framfor ei usikker framtid

Artikkelen held fram under videoen.

World Press Freedom Day Global Conference 2- 4 Mai

2.-5. mai 2022 er UNESCO og Republikken Uruguay vertskap for den årlege verdspressefridomdagens globale konferanse i eit hybridformat i Punta Del Este, Uruguay. Under temaet «Journalism under Digital Siege» vert den digitale tidsepoken sin innverknad på ytringsfridom, journalistar sin tryggleik, tilgang til informasjon og personvern diskutert.

World Press Freedom Day 2022 foreinar på ny interessenter som politiske beslutningstakarar, journalistar, medierepresentantar, aktivistar, cybersikkerhetsleiarar og juridiske ekspertar for å utforske desse problema og utvikle løysingar på trugsmåla mot pressefridom og personvern.

Registrer deg no og velg mellom 50 økter organisert av 100+ partnarar. Konferansen inkluderer kunstneriske innslag, praktisk opplæring, debattar, utstilligner og UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize Award Ceremony.

Litt meir om kva du kan oppleve under konferansen:

Be part of High-level sessions including: A discussion with Nobel Peace Laureates, co-organized with the Nobel Peace Summit on the role of journalism in promoting peace, A special session on the recently adopted UNESCO’s Recommendations on the Ethics of Artificial Intelligence;  A session on the protection of artistic freedom, freedom of expression and scientific freedom;  The launch of the joint Declaration by special mandates on freedom of expression; A debate between Presidents and Chief Justices of Regional Human Rights Courts. The Conference will also be the kick-off for the commemoration of the 10th Anniversary of the UN Plan of Action on the Safety of Journalists and the Issue of Impunity, to take place in Vienna on 2 November.

Participate in the Opening Talkshow: Journalism under Digital Siege.

Les meir om arrangementet her: World Press Freedom Day (unesco.org)