UNESCO vil redde Syrias kulturarv
Av Susanne Berg-Hansen
Syrias kulturarv har lidd kraftig under den voldsomme konflikten i landet. På et ekspertmøte i slutten av mai ble det besluttet at UNESCO skal opprette et observatorium for å forsøke å redde arven.
Ønsker FN-resolusjon
Det planlagte observatoriet skal holde bygninger, kulturgjenstander og immateriell kulturarv (ikke-materiell kulturarv) under oppsyn for å bekjempe ulovlig handel og samle informasjon for å kunne gjenoppbygge arven når krigen er over. Observatoriet, som skal ligge i UNESCOs Beirut-kontor, skal dessuten drifte et nettsted hvor nasjonale og internasjonale aktører kan dele informasjon om ødelagte bygg, stjålne kulturgjenstander og truet, immateriell kulturarv.
Toppmøtet hvor vedtaket om å opprette et Syria-observatorium ble fattet, samlet mer enn 120 eksperter fra 22 land, deriblant syriske spesialister på kulturarv, representanter fra syriske, frivillige organisasjoner, arkeologer og ansatte i flere av UNESCOs samarbeidsorgan, som ICOMOS (the International Council of Monuments) og ICOM (the International Council of Museums). Møtedeltakerne ba FNs sikkerhetsråd om å vurdere å komme med en resolusjon for å gjøre det lettere å tilbakeføre stjålne og ulovlig eksporterte kulturgjenstander til Syria og forby salg og overføringer av slike gjenstander. De understreket også behovet for å demilitarisere kulturområder for å forhindre at de blir brukt som militærbaser og mål.
Voldsomme skader
UNESCOs generaldirektør Irina Bokova er svært bekymret for kulturarven i Syria. Nylig ble den historiske synagogen Eliyahu Hanabi i Damaskus påført omfattende skader.
– Ødeleggelsene av en av de eldste synagogene i Syria er et nytt slag mot landets religiøse og kulturelle arv, som allerede har blitt utsatt for voldsomme skader, sier hun.
Syrias arkeologiske steder, historiske byer og monumenter har blitt hardt rammet siden konflikten brøt ut i mars 2011. Kampene har rammet alle de seks verdensarvstedene i landet, spesielt gamlebyen i Aleppo.
Les mer her.