UNESCO minnes Holocaust
27. januar er Den internasjonale Holocaust-dagen. I år er det 70 år siden frigjøringen av konsentrasjonsleiren i Auschwitz-Birkenau, som er på UNESCOs verdensarvliste. Rundt seks millioner jøder ble drept under andre verdenskrig.
Les uttalelsen fra UNESCO-kommisjonens leder, Tora Aasland, i anledning dagen.
Den årlige markeringen av Holocaust-dagen minner oss om de forferdelige handlingene som ble gjennomført av naziregimet og deres samarbeidspartnere. Det minner oss om hvor sårbar fred er og hvor viktig det er å styrke grunnleggende verdier som toleranse, respekt for andre og menneskerettigheter.
Folkemordet på det jødiske folk var et destruktivt forsøk på å utslette en gammel europeisk kulturarv. Jo lenger unna oss denne tragedien står tidsmessig, desto større er behovet for å lære bort historien til befolkningen.
Holocaust viser hvor langt hat kan gå. Det viser hvordan enkelte personers ondskap kan tas videre gjennom andres uvitenhet, likegyldighet og mangel på historisk kunnskap. Det viser hvordan varsler og tegn på ekstrem vold kan bli oversett. Risikoen er der også i dag. Tidligere i januar var vi vitne til angrep på ukebladet Charlie Hebdo og på en jødisk butikk i Paris. Mange mennesker ble drept. Det meldes samtidig om økt antisemittisme i Europa.
Utdanning er et av våre viktigste midler i kampen mot massevold og drap. Her er UNESCOs mandat sentralt: Utdanning for alle er organisasjonens hovedsatsing.
Å minnes Holocaust er et særdeles viktig virkemiddel i vår felles innsats for å forhindre framtidige folkemord. Jeg oppfordrer alle UNESCO-venner til å fortsette å spre kunnskap om denne delen av vår historie og bekjempe alle former for rasisme og antisemittisme.
Tora Aasland, leder for Den norske UNESCO-kommisjonen
Les om UNESCOs markering av dagen her.