UNESCO-kommisjonen vil bevare Y-blokka
Les Den norske UNESCO-kommisjonens uttalelse om Y-blokka:
UNESCOs hovedkontor i Paris ble innviet i 1958, samme år som arkitekt Erling Viksjø’s første regjeringsbygg, Høyblokka, ble ferdigstilt i Oslo.
UNESCOs hovedkontor ble tegnet av arkitektene Marcel Breuer, Pierre Luigi Nervi og Bernard Zehrfuss. Det karakteristiske Y-formede bygget med regelmessige langvegger og korte sidevegger har åpenbart vært en inspirasjonskilde da Erling Viksjø tegnet Y-blokka som ble ferdig 12 år senere, i 1970.
Det er grunn til å tro at Erling Viksjø visste hva han gjorde da han lot seg inspirere av FNs hovedkontor i New York til vår H-blokk og UNESCOs hovedkontor i Paris til vår Y-blokk. FN som verdensorganisasjon ble dannet for å sikre fredelig sameksistens i 1945 etter at den 2. verdenskrig var over. UNESCO ble etablert samme år, som FN-organisasjonen for utdanning, kultur, vitenskap og kommunikasjon. Y-blokka huset i mange år Kunnskapsdepartementet, og siden 2003 også den norske UNESCO-kommisjonen.
Som FN og UNESCO utgjør H-blokka og Y-blokka et hele.
Y-blokka er laget av naturbetong, en spesiell teknikk Erling Viksjø tok patent på. Det er steiner fra norske elveleier som preget alle fasader, vegger og søyler i bygget. Hovedtrappen i Y-blokka er formet som en konkylie, og fungerer som et funksjonelt smykke i bygget. Viksjø ønsket å vise at regjeringapparatet er demokratisk og likestilt, og laget derfor identiske vinduer som gjør det umulig å se hvem som er høyt eller lavt i hierarkiet.
Picasso likte Viksjøs ideer så godt at han både tegnet Fiskerne som Carl Nesjar sandblåste inn på kortveggen av Y-blokka som vender ut mot Akersgata, og Måken som Nesjar sandblåste inn i Y-blokkas inngangsparti.
Picasso var ikke en kjent og anerkjent kunster i Norge på 50-tallet. Han var såpass dårlig likt at det ikke ble reklamert for at det var ham som sto bak kunsten på H-blokka og Y-blokka. I ettertid kan vi vel innrømme at synet på Picasso har endret seg.
UNESCO-kommisjonen vil uttrykke bekymring for at denne forankringen og viktige symbolikken vil forsvinne med riving av Y-blokka.
UNESCO er stolt av sin Y-blokk i Paris. Kommisjonen håper at Norge også i framtida kan bli stolt av sin.