Studerte skadene på Malis kulturarv
Sammen med internasjonale og nasjonale eksperter, gjennomførte UNESCO nylig den første studiereisen til Gao-regionen siden den militære okkupasjonen av Nord-Mali opphørte. Formålet var å vurdere skadene på områdets kulturarv. Ekspertene så store ødeleggelser.
– Lokalbefolkningen i Gao har opplevd store traumer gjennom voldelige forsøk på å ødelegge deres kulturelle identitet og praksis, deriblant tradisjonsrik musikk. Vi må lege sårene før vi kan bane vei for forsoning og vedvarende fred i regionen, sier lederen for UNESCO-kontoret i Bamako, Lazare Eloundou Assomo, som deltok på turen.
Han legger til at det må handles raskt for å sikre verdensarvstedet Askias grav før regnsesongen starter i juni. Ekspertene som besøkte området, forteller at lokalsamfunnet har arbeidet intenst for å reparere de gamle leir-byggene i Askias grav, som blant annet omfatter en pyramideformet grav og to moskeer. En rekke frivillige forsvarte stedet under okkupasjonen, og forhindret dermed at ekstremistene ødela graven på samme måte som de ødela flere mausoleer i Timbuktu.
UNESCO anslår at 90 prosent av alle de arkeologiske stedene i Gao Saneye, som stammer fra det 11 århundret, ble plyndret under okkupasjonen. Det nye Sahel-museet, som skulle ta imot flere samlinger i mars 2012, ble brukt som tilholdssted for ekstremistene i nesten et år, og har mistet mye utstyr.