• Visste
  du at..?

  Utdanning 2030 er en global satsing for å sikre inkluderende og rettferdig utdanning av god kvalitet og livslang læring for alle.

 • Visste
  du at..?

  UNESCO har et eget register over unik dokumentarv? Det heter Memory of the World Register.

 • Visste
  du at..?

  101 journalister ble drept i 2016?
  Fremme av ytringsfrihet og pressefrihet er en viktig satsing for UNESCO.

 • Visste
  du at..?

  Verdensarvlisten inneholder flere enn 1000 steder.

 • Visste
  du at..?

  Verdensarvstedene ligger i 165 land over hele verden?

 • Visste
  du at..?

  Spania er det landet som har nest flest steder på verdensarvlisten, med 45 steder?

 • Visste
  du at..?

  Italia er det landet som har flest steder på verdensarvlisten, med 51 steder?

 • Visste
  du at..?

  160 millioner voksne i rike land leser dårlig?
  Å bedre voksnes leseferdigheter er et av FNs bærekraftmål (delmål 4.6).

 • Visste
  du at..?

  Det er 650 millioner barn i grunnskolealder i verden?
  Alle har rett til skolegang.

 • Visste
  du at..?

  71 millioner ungdommer i verden ikke går på skole?

Foto: iStock

Seminar om journalisters sikkerhet

29. oktober arrangerer Den norske UNESCO-kommisjonen og samarbeidspartnere et seminar i Oslo. Anledningen er Den internasjonale dagen for bekjempelse av straffefrihet for overgrep mot journalister (the International Day to End Impunity for Crimes against Journalists).

I gjennomsnitt blir det drept én journalist hver uke. Medieansatte utsettes i tillegg for vold, trusler, sjikane, ulovlige arrestasjoner og kidnappinger. De færreste journalist-overgrepene blir etterforsket og gjerningsmennene går som regel fri. Denne straffefriheten bidrar til selvsensur som fratar samfunnet viktig informasjon. På bakgrunn av dette, vedtok FNs generalforsamling i fjor høst at 2. november skal være en internasjonal dag som setter søkelyset på viktigheten av å etterforske journalistangrep. Siden 2. november i år faller på en søndag, arrangeres seminaret i Oslo 29. oktober.

Angrep på journalister er et angrep på ytringsfriheten. At journalister og medieansatte får utføre jobben sin uten å risikere egne liv er en forutsetning for demokrati. Journalisters sikkerhet og pressefrihet er blitt et viktig felt for FN, og UNESCO har en spesiell rolle. Hver gang en journalist blir drept, sender UNESCOs generaldirektør ut en fordømmelse. Drapene blir også notert på denne nettsiden.

Seminaret er åpent for alle, og det er ikke påmelding.

PROGRAM

12:00-12:15: Åpning ved Tora Aasland, leder for Den norske UNESCO-kommisjonen

12:15-13:30: Hva kan gjøres for å styrke journalisters sikkerhet – fysisk og rettslig – fra redaksjonenes side, nasjonale myndigheter og gjennom internasjonale organisasjoner?

Innledninger ved statssekretær Bård Glad Pedersen (UD) og William Horsley (Association of European Journalists.) Glad Pedersen er involvert i arbeidet med stortingsmeldingen om menneskerettigheter som kommer i løpet av de nærmeste ukene. Horsley er ekspert på temaet, og er en av de ansvarlige for Europarådets/FNs offisielle markering av dagen i Strasbourg 3. november. I tillegg deltar den italienske freelance-journalisten Francesca Borri og NTBs nyhetsredaktør, Ole Kristian Bjellaanes, i debatten.

13:30-13:45: Kaffepause

13:45-14:30: Presentasjon av et nytt forskningsprosjekt ved Høgskolen i Oslo og Akershus om redaksjoners rutiner for oppfølging av journalister som dekker konflikter.

Dette er en sammenlignende studie mellom redaksjoner i en rekke land. Studien legges frem av professor Rune Ottosen og vitenskapelig assistent Marte Havikbotn Høiby.

14:30-14:45: Kaffepause

14:45-15:30: Hvordan kan norske medier dekke IS og andre ekstremistorganisasjoner uten å bli del av deres propagandaapparat?

Deltakere i paneldebatt: Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, Knut Magnus Berge, utenriksredaktør i NRK og Kjetil Stormark, frilanser, forfatter og leder av Hate Speech International.

Aftenposten-journalist Per Anders Johansen er moderator.

Sted: Fritt Ord, Uranienborgveien 2.

Arrangører: Den norske UNESCO-kommisjonen, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag, Norsk Presseforbund, Norsk PEN og Fritt Ord.

Til toppen