• Visste
  du at..?

  Utdanning 2030 er en global satsing for å sikre inkluderende og rettferdig utdanning av god kvalitet og livslang læring for alle.

 • Visste
  du at..?

  UNESCO har et eget register over unik dokumentarv? Det heter Memory of the World Register.

 • Visste
  du at..?

  101 journalister ble drept i 2016?
  Fremme av ytringsfrihet og pressefrihet er en viktig satsing for UNESCO.

 • Visste
  du at..?

  Verdensarvlisten inneholder flere enn 1000 steder.

 • Visste
  du at..?

  Verdensarvstedene ligger i 165 land over hele verden?

 • Visste
  du at..?

  Spania er det landet som har nest flest steder på verdensarvlisten, med 45 steder?

 • Visste
  du at..?

  Italia er det landet som har flest steder på verdensarvlisten, med 51 steder?

 • Visste
  du at..?

  160 millioner voksne i rike land leser dårlig?
  Å bedre voksnes leseferdigheter er et av FNs bærekraftmål (delmål 4.6).

 • Visste
  du at..?

  Det er 650 millioner barn i grunnskolealder i verden?
  Alle har rett til skolegang.

 • Visste
  du at..?

  71 millioner ungdommer i verden ikke går på skole?

Tore Eriksen og UNESCOs toppsjef Irina Bokova.

Norsk million til Malis manuskripter

Norge gir en million kroner til bevaring av unike manuskripter i Mali. I januar 2013 satte islamister fyr på biblioteket i Timbuktu, etter å ha kontrollert Nord-Mali i ti måneder. Angrepet var en siste offensiv før de trakk seg tilbake da en fransk-ledet militærstyrke gikk inn i landet. Målet med brannen var å ødelegge historiske manuskripter som er minst 700 år gamle, som islamistene mener er en vantro tolking av Muhammeds lære. Om lag fem prosent av den totale samlingen som er estimert til å inneholde rundt 700.000 manuskripter, ble ødelagt.

Viktig sak for UNESCO
UNESCO har spilt en nøkkelrolle i arbeidet med å bevare de gamle manuskriptene. Generaldirektør Irina Bokova var tidlig ute med å støtte bevaringsarbeidet, og  reiste i februar til Timbuktu sammen med Frankrikes president, François Hollande, for å møte landets styresmakter. I mai vedtok UNESCO en handlingsplan med tittelen «Emergency support to the protection and safeguarding of the historic manuscripts of Mali». Målet er å bidra til vern av Malis skriftlige arv, slik at den vil være tilgjengelig for fremtidige generasjoner.

– Norges bidrag kommer på akkurat riktig tidspunkt, sa en takknemlig generaldirektør, Irina Bokova, under signeringen av avtalen med Norge.

Går til frakt, utstyr og opplæring
Det norske bidraget skal gå til innkjøp av lagrings- og sikkerhetsutstyr for bevaring av manuskriptene, sikker frakt av manuskriptene fra Timbuktu til hovedstaden Bamako, juridisk gjennomgang av lovgivningen knyttet til eierskap, opplæring av ansatte, etablering av internasjonale partnere for biblioteket i Timbuktu og en internasjonal konferanse i Bamako.

Tore Eriksen, Norges ambassadør for UNESCO og OECD i Paris, signerte avtalen med UNESCO onsdag denne uken. Norges ambassade i Ghana, som er sideakkreditert til Mali, har ansvar for oppfølgingen av midlene i samarbeid med UNESCO. De norske pengene skal benyttes i løpet av et år.

Til toppen