Norsk million til Malis manuskripter
Norge gir en million kroner til bevaring av unike manuskripter i Mali. I januar 2013 satte islamister fyr på biblioteket i Timbuktu, etter å ha kontrollert Nord-Mali i ti måneder. Angrepet var en siste offensiv før de trakk seg tilbake da en fransk-ledet militærstyrke gikk inn i landet. Målet med brannen var å ødelegge historiske manuskripter som er minst 700 år gamle, som islamistene mener er en vantro tolking av Muhammeds lære. Om lag fem prosent av den totale samlingen som er estimert til å inneholde rundt 700.000 manuskripter, ble ødelagt.
Viktig sak for UNESCO
UNESCO har spilt en nøkkelrolle i arbeidet med å bevare de gamle manuskriptene. Generaldirektør Irina Bokova var tidlig ute med å støtte bevaringsarbeidet, og reiste i februar til Timbuktu sammen med Frankrikes president, François Hollande, for å møte landets styresmakter. I mai vedtok UNESCO en handlingsplan med tittelen «Emergency support to the protection and safeguarding of the historic manuscripts of Mali». Målet er å bidra til vern av Malis skriftlige arv, slik at den vil være tilgjengelig for fremtidige generasjoner.
– Norges bidrag kommer på akkurat riktig tidspunkt, sa en takknemlig generaldirektør, Irina Bokova, under signeringen av avtalen med Norge.
Går til frakt, utstyr og opplæring
Det norske bidraget skal gå til innkjøp av lagrings- og sikkerhetsutstyr for bevaring av manuskriptene, sikker frakt av manuskriptene fra Timbuktu til hovedstaden Bamako, juridisk gjennomgang av lovgivningen knyttet til eierskap, opplæring av ansatte, etablering av internasjonale partnere for biblioteket i Timbuktu og en internasjonal konferanse i Bamako.
Tore Eriksen, Norges ambassadør for UNESCO og OECD i Paris, signerte avtalen med UNESCO onsdag denne uken. Norges ambassade i Ghana, som er sideakkreditert til Mali, har ansvar for oppfølgingen av midlene i samarbeid med UNESCO. De norske pengene skal benyttes i løpet av et år.