Nordmann fikk toppverv
Dankert Vedeler fra Kunnskapsdepartementet er valgt til ny leder av styringskomiteen for Utdanning for alle (Education for all). Vedeler, som skal lede komiteen de neste to årene, ble enstemmig valgt etter forslag fra Russland og Saudi-Arabia.
Viktig verv
– Å få dette vervet gir en god mulighet til å påvirke arbeidet med hvordan de globale utdanningsmålene skal formuleres for de neste 15 årene. Dette arbeidet vil pågå ut 2015. Alle de store aktørene er representert i komiteen, forteller Vedeler.
Styringskomiteen for Utdanning for alle (EFA Steering Commitee) er en del av den internasjonale bevegelsen som skal fremme de seks utdanning for alle-målene (EFA-målene). Målene skal etter planen innfris innen 2015. Den har 20 medlemmer, deriblant UNESCO, UNICEF, UNDP, UNFPA, OECD og Verdensbanken. I tillegg deltar seks regionale representanter for FNs medlemstater, Education International, Global Campaign for Education, Global Partnership for Education, privat sektor ved Intel, India, som representant for de mest folkerike landene i verden, og Korea, som vertskap for den internasjonale ministerkonferansen i 2015. Les mer om komiteen her.
Millioner går ikke på skole
Vedeler forteller at den viktigste utfordringen i tiden fremover er å forsøke nå de seks EFA-målene i så stor grad som mulig.
-Fremdeles er det i underkant av 60 millioner barn som ikke begynner på skolen. Alt for mange barn som går på skole lærer verken å lese eller skrive. Når vi skal formulere en agenda som går fram til 2030, må vi ta med hva vi ikke har nådd, samt møte de utfordringer som vi ikke så ved begynnelsen av dette årtusen. På den ene siden må vi spisse målene på en slik måte at vi kan mobilisere sterk støtte til utdanning også blant dem som ikke jobber med utdanning. Samtidig må vi unngå å minimalisere utdanning til kun å gjelde enkle ferdigheter og lett kvantifiserbare mål. Det er en hårfin balanse, fastslår han.
Vedeler ble valgt da styringskomiteen møttes i Paris 6. og 7. mars. Den viktigste saken på dagsorden var post-2015-agendaen på utdanningsområdet. Komiteen besluttet å fremme seks prioriterte områder i den videre prosessen. Disse er a) barnehage og grunnutdanning b) videregående og høyere utdanning, c) alfabetisering, d) yrkesopplæring og livsmestring, e) kvalitet og g) finansiering.
Les mer om Utdanning for alle her