Kultur i konflikt
Det siste tiåret har verden vært vitne til en tydelig økning i antall terrorhandlinger med formål om å ødelegge kulturarv. Plyndring og ulovlig handel av kulturgjenstander har både gitt betydelige inntekter til terrorgrupper og blitt tatt i bruk som en krigstaktikk.
UNESCO-konvensjonen om bevaring av kulturminner under væpnet konflikt (Haag-konvensjonen) fra 1954 ble utarbeidet som en konsekvens av de enorme ødeleggelsene av kulturgjenstander under 2. verdenskrig, og var den første internasjonale avtalen som rettet søkelyset mot vern under væpnet konflikt. Konvensjonen sier at vern av kulturarv i krig ikke bare er et ansvar for involverte stater, men også for verdenssamfunnet. Formålet er å beskytte kulturarv i krig, der statene forplikter seg til å ikke ødelegge kulturgjenstander eller eksportere dem fra krigsherjede områder.
September 2015 ble en ny internasjonal strategi lansert under FNs 70. Generalforsamling, i lys av ISIL-angrepene i Syria og sprengningene av de gamle ruinene i Palmyra, et UNESCO verdensarvsted siden 1980. Initiativet ønsker å styrke og videreutvikle den globale koalisjonen Unite for Heritage, som først ble lansert i juni 2015 under et komitémøte for verdensarven i Bonn, Tyskland. Kampanjen er etablert for å styrke både myndigheters og andre aktørers mobilisering i kampen for vern av kulturarv.
#unite4heritage og #ProtectHeritage skal i sosiale medier bidra som en positiv reaksjon for å ta vare på kulturarven, og skape et globalt engasjement i kampen mot propaganda og ekstremisme.
Her kan du finne mer informasjon om kulturarv i væpnet konflikt.