Foto: Scanpix

Norsk dokumentarv

Lepraarkivene i Bergen og filmmateriell fra Roald Amundsens Sydpolen-ferd er eksempler på norsk dokumentarv.

» Les mer

Norsk dokumentarv

Fire norske dokumenter er tatt med i UNESCOs internasjonale register over Verdens dokumentarv (Memory of the World Register).

Lepraarkivene

Lepraarkivene består av dokumenter om driften og forskningen ved tre sykehus i Bergen. I nominasjonen av Lepraarkivene heter det at «Lepraarkivene i Bergen dokumenterer gjennombruddet for den vitenskapelige forståelsen og beskrivelsen av spedalskhet på verdensbasis. Dokumentarven fra dette vendepunktet i kampen mot en av verdens mest grufulle sykdommer er fremdeles ettersøkt og brukt, og fortjener både et vern og videre utbredelse.»

Et dukkehjem

Om Henrik Ibsens ”Et dukkehjem” heter det i begrunnelsen: «Mer enn noen har Henrik Ibsen gitt teaterkunsten en ny vitalitet ved å bringe inn en etisk gravitet og psykologisk dybde i det europeiske borgerlige drama, som teateret har manglet siden Shakespeares dager.»  Ibsens verker er blitt satt opp på teaterscener verden over, lest i et stort antall oversettelser, studert og forsket i på hvert eneste kontinent. Notater og utkast til ”Et dukkehjem” hører til de mest interessante manuskriptene fra den store dramatikeren. 

Roald Amundsens filmmateriell

Roald Amundsen og hans gruppe nådde Sydpolen ved hjelp av polarhunder 14. desember 1911. Ekspedisjonen hadde en eksepsjonelt god logistisk planlegging og gjennomføring. Oppdagelsene i polområdene har bidratt til større bevissthet rundt og politisk interesse for spørsmål rundt suverenitet og rettigheter i disse hav- og landområdene. Det originale filmmaterialet fra Amundsens ekspedisjon dokumenter en stor historisk oppnåelse utenfor grensene til den siviliserte verden i et ekstremt klimatisk miljø. Den enestående filmsamlingen dokumenterer viktige hendelser av denne første ekspedisjonen til Sydpolen.

Thor Heyerdahls arkiv

Verdensborger, utforsker, skribent og vitenskapsmann – Thor Heyerdahls arv er en unik samling av fotografier, filmer, manuskripter og dokumenter av historisk, kunstnerisk og kulturell verdi. De tilbyr solid innsikts i livet og arbeidet til en av de største utforskerne i det 20. århundre. Noen av fotografiene og filmene ble samlet inn fra steder som senere har gått gjennom moderniseringsprosesser. Dette gjør bildene og filmene som dokumenterer denne overgangsperioden enda viktigere, både for lokalsamfunnene og for den moderne verden.

Sophus Tromholts samling

Fotografiene fra den norske amatørfotografen Sophus Tromholts reiser i Finnmark i 1882 og 1883 gir et unikt innblikk i samisk kultur og dagligliv. Samlingen består av flere hundre fotografier som viser Kautokeinos samiske kultur og folk. UNESCO betegner portrettene som ”unike i sitt individualistiske og menneskelige utgangspunkt”, og påpeker at de viser samefolket som noe mer enn «eksotiske turistobjekter» og rasebaserte stereotyper.

 

 

Til toppen