Den internasjonale Holocaustdagen 2018: Minnes og lære om Holocaust er vårt felles ansvar
Bilde: Den norske UNESCO-kommisjonens leder Tora Aasland.
27. januar er hvert år en påminnelse om ofrene for Holocaust og om forpliktelsen til å bekjempe antisemittisme, rasisme og andre former for intoleranse som kan føre til vold mot grupper. Datoen markerer dagen hvor sovjetiske tropper frigjorde utrydningsleiren Auschwitz-Birkenau i 1945.
I år har UNESCO valgt å sette søkelyset på vår plikt til alltid å minnes og til å lære om Holocaust.
Holocaust hadde avgjørende betydning for landene som ble rammet av nazistenes forbrytelser, men det er også omfattende innvirkninger og konsekvenser i andre deler av verden. UNESCOs medlemsland har et felles ansvar for å minnes, bevare historiske minnesmerker og støtte utdanning, forskning og dokumentasjon om Holocaust. Barn og unge må lære om årsakene til, konsekvensene av og dynamikken i slike forbrytelser slik at framtidens generasjoner står styrket til å stå imot hatideologier. Vi har alle et ansvar for å bekjempe stereotypier og hatytringer.
I desember år markerer vi 70-års jubileet for konvensjonen om forhindring og avstraffelse av forbrytelsen folkemord. Folkemord og forferdelig overgrep er dessverre ikke et tilbakelagt kapittel i verden, og det er derfor fortsatt nødvendig å fremme kunnskap om folkemord.
Dette er vårt felles ansvar.
Markeringer i Norge
Den internasjonale Holocaustdagen markeres over hele landet. Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter har en god oversikt over arrangementer i Oslo, Arendal, Kristiansand, Levanger, Narvik, Telavåg, og Trondheim.
UNESCO og Holocaustdagen
UNESCOs generaldirektør Audrey Azoulay har skrevet noen ord i anledning dagen.
Du kan lese mer om UNESCOs arbeid med undervisning om Holocaust på disse nettsidene.