Holocaustdagen 2017
Den internasjonale Holocaustdagen 2017 – Utdanning for en bedre framtid
27.01.2017, Tora Aasland – Leder av Den norske UNESCO-kommisjonen
Etter 2. verdenskrig lovet verdens land “aldri igjen”. 27. januar er hvert år en påminnelse om denne lovnaden – om fred og om bekjempelse av fremmedhat. Dessverre er det fortsatt en nødvendig påminnelse, og kanskje spesielt i disse tider hvor mangfold og inkluderende politikk er verdier som utfordres flere steder i verden.
Den årlige internasjonale markeringen av Holocaust-dagen er først og fremst for å minnes ofrene av nazistenes folkemord på jøder under 2.verdenskrig. Vi sørger over de altfor mange som brutalt ble drept, og vi støtter dem som mistet familiemedlemmer, venner og naboer til en meningsløs og hatefull død. Men det å minnes dem er ikke nok. Vi må kjempe for at ingen trenger å bære en slik sorg igjen. Vi må kjempe for å holde fast på verdiene demokratiet vårt er bygget på.
Derfor må vi støtte ressursene vi har for å lære fra historien. Årets holocaustdag setter søkelys på den viktige rollen muséer og historiske minnesmerker spiller i videreformidlingen og forståelsen av de grusomme hendelsene som fant sted før og under 2. verdenskrig. Vi må lære av historien og tilby en “utdanning for en bedre framtid” til dagens unge. Utdanning er bærebjelken i bærekraftige og fredelige samfunn, og blant våre viktigste virkemidler for å hindre radikalisering og voldsbruk.
Muséene og de historiske minnesmerkene spiller en viktig rolle i historieformidlingen, men har også skapt en arena for kapasitetsbygging. De hjelper oss til å sette vår samtid inn i et større perspektiv. De fungerer som kultursentre, er hjem til forskningsmiljøer, og bidrar til å hjelpe unge mennesker å forstå viktigheten av deres rolle som verdensborgere. Årets Holocaust-dag vil derfor vise fram at muséer og historiske minnesmerker er av uvurderlig verdi, og vise at de har en viktig rolle i å spre kunnskap om hvordan vi kan fortsette å bekjempe antisemittisme og andre former for rasisme i dagens samfunn.
UNESCO ble til for å bidra til en varig fredskultur – «Building peace in peoples’ mind» – og oppfordre til samarbeid mellom de 195 medlemslandene. En del av dette arbeidet går ut på å bevare og fremme muséer og bruken av disse i utdanning av fremtidige verdensborgere. Dette fremmer budskap som kan være avgjørende for at denne delen av historien aldri gjentar seg.
Jeg håper at alle UNESCO-venner vil bruke denne viktige minnedagen til å spre kunnskap om og verne om verdiene som er viktige for oss: toleranse, solidaritet og respekt for hverandre.
Les mer om UNESCOs markering av Holocaustdagen
Les mer om UNESCOs utdanningsmateriale om Holocaust
Her kan du lese om norske markeringer av Holocaustdagen