Holocaust-dagen 2016
Uttalelse i forbindelse med Holocaust-dagen 2016
Tora Aasland, leder av Den norske UNESCO-kommisjonen
27. januar er den internasjonale Holocaust-dagen. Den internasjonale minnedagen for Holocaust markerer at de sovjetiske troppene i 1945 frigjorde konsentrasjons- og utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau. Seks millioner jøder ble drept under andre verdenskrig.
Det er en dag for å minnes ofrene, for å bekjempe antisemittisme og rasisme og for å forstå årsakene til disse grusomhetene. Vi trenger kunnskapen, vi trenger å bli minnet om det forferdelige som skjedde, slik at vi kan forhindre at det skjer igjen.
Årets tema er Fra ord til folkemord: antisemittisk propaganda og Holocaust (From Words to Genocide: Anti-Semitic propaganda and the Holocaust). UNESCO ønsker å sette søkelyset på hvor viktig det er å stå imot propaganda og å styrke utdanning basert på menneskerettighetene og respekten for menneskeverdet. Et viktig mål må være å hjelpe unge mennesker til å utvikle kritisk tenking.
Et eksempel på hvordan propaganda og hatytringer brukes i dag er IS og hvordan de forsøker å lokke til seg tilhengere med målrettet propaganda og hvordan de bevisst bruker sosiale medier for å spre sitt hatefulle budskap.
Tidsvitnet fra Holocaust, Roman Kent, minner oss alle om at likegyldighet er det verste: «Now if I had the power I would issue an Eleventh Commandment to the world which would be «Do not be a bystander.»»
Jeg er enig med UNESCOs generaldirektør, Irina Bokova: «Forebygging av folkemord starter på skolebenken. Utdanning kan forhindre hatytringer og svekke fordommer, utdanning kan undergrave uvitenhet og utdanning kan styrke vår respekt for hverandre og vår evne til å leve sammen. I en verden hvor det lokale er sammenvevd med det globale, trenger vi en fornyet satsing på dialog, toleranse, forsoning og forståelse – online og offline».
Les mer om UNESCOs Holocaust-markering her