Fordømmer journalistdrap
En rekke journalister og medieansatte er blitt drept den siste tiden. UNESCOs generaldirektør Irina Bokova fordømmer drapene.
Donny Buchelli Cueva, Peru
Donny Buchelli Cueva eide radiostasjonen Solimar og var programleder for et nyhetsprogram. Han ble funnet død i sitt hjem 10. juli. Cueva skal ha blitt tortuert og drept to dager tidligere.
– Jeg fordømmer drapet på Donny Buchelli Cueva. Det er avgjørende for presse- og ytringsfriheten at myndighetene etterforsker dette brutale drapet og stiller de ansvarlige for retten, sier Bokova.
Octavio Rojas Hernández, Mexico
Octavio Rojas Hernández ble drept i Oaxaca i Mexico 11. august. Han ble skutt utenfor hjemmet sitt. Rojas hadde jobbet som krimreporter i avisen El Buen Tono og som kommunikasjonssjef for kommuneadministrasjonen i San José Cosolapa.
– Jeg fordømmer drapet på Octavio Rojas Hernández. Jeg forventer at den meksikanske regjeringens forpliktelse om å styrke sikkerheten til journalister vil gjøre det mulig for myndighetene å stille de ansvarlige for retten, sier Bokova.
James Foley, Syria
Den amerikanske journalisten James Foley ble kidnappet i Syria i 2012. En video som viser at han blir halshugget ble publisert på internett i august 2014.
– Jeg fordømmer drapet på James Foley på det aller sterkeste. Det er få ord som kan beskrive dette fryktelige drapet, som ble gjort til en grusom forestilling gjennom et videoopptak som har gått rundt i medier, regjeringer og blant vanlige borgere, og som har påført forferdelige smerter for Foleys famile, venner og kolleger, sier Bokova.
– James Foley og andre modige journalister som ham, har bidratt til å informere verden om konflikten i Syria og om den forferdelige prisen som betales av det syriske folk og deres land. Nøyaktig og god rapportering er en grunnleggende funksjon i ethvert samfunn – og enda viktigere i krig, hvor borgerne har rett til å vite hva som skjer og rett til å uttrykke seg, fortsetter hun.
James Foley (40) jobbet blant annet for the GlobalPost, en Boston-basert online-publikasjon. Han forsvant 22. november 2012 da han rapporterte fra kampene i byen Aleppo.
Luis Carlos Cervantes, Colombia
Luis Carlos Cervantes, som var journalist og direktør for en radiostasjon, ble drept 12. august i nord-vestlige Colombia. Han ble skutt av tre uidentifiserte menn.
– Jeg fordømmer drapet på Luis Carlos Cervantes på det sterkeste, og ber colombianske myndigheter om å gjøre alt de kan for å stille gjerningsmennene for retten. Drapet på en journalist er ikke bare en forferdelig handling mot et individ – det er en trussel mot hele samfunnet og deres rett til informasjon og ytringsfrihet, sier Bokova.
Cervantes dekket organisert kriminalitet og korrupsjon og hadde vært utsatt for flere drapstrusler. Han fikk en livvakt fra politiet i 2012, men skal ha mistet livvakten to uker før drapet fordi det ble antatt at han ikke lenger var i fare.
Simone Camilli og Ali Shehda Abu Afash, Gaza
Den italienske journalisten Simone Camilli og hennes palestinske tolk, Ali Shehda Abu Afash, ble drept i en eksplosjon i Gaza i august.
– Jeg beklager dødsfallet til Simone Camilli og Ali Shehda Abu Afash. Tapet av modige individer som trosser fare for å sikre at verden er informert om hendelser i konfliktområder påvirker oss alle, sier Bokova.
Camilli (35), som var journalist for Associated Press (AP), og Ali Afash ble drept sammen med tre medlemmer av den palestinske bombegruppen som forsøkte å demontere en ueksplodert missil.
Siden starten av juli har åtte mediearbeidere mistet livet på Gaza.
Leyla Yildizhin, Irak
Lely Yildizhin, fotograf og tv-journalist for Firat News Agency, døde i et angrep 8. august da hun rapporterte fra Maxmur flyktningeleir i Nord-Irak.
– Jeg beklager dødsfallet til Lely Yildizh. Det er avgjørende at alle parter som er involvert i denne konflikten respekterer journalisters status som sivile og deres rett til å gjennomføre jobben sin under trygge forhold, sier Bokova.
– Det er også viktig at medieorganisasjoner sikrer at personene de sender til konfliktområder får god opplæring og støtte fra profesjonelle organisasjoner – et mål UNESCO støtter, fortsetter hun.
Sammen med ”Reporters without Borders” har UNESCO publisert en håndbok for journalister som arbeider i farlige områder. Boken blir jevnlig oppdatert. Den inneholder retningslinjer som skal bidra til å redusere risikoen medieansatte møter i felten.
Av Susanne Berg-Hansen