Det dyrebare vannet
Den 22. mars er Verdens vanndag og en gylden anledning til å trekke frem noen fakta.
Bare 2,5 prosent av vannet på jorda er ferskvann. UNPD anslår at om lag 70 prosent av ferskvannsresursene er is, 30 prosent er grunnvann, mens elver og innsjøer utgjør 0,3 prosent av ferskvannet. Omtrent én prosent av ferskvannet er tilgjengelig for bruk. Dette høres kanskje lite ut, men vi klarer faktisk bare å bruke halvparten av dette.
Det er altså en stor utfordring å utnytte alt det brukbare vannet på jorden sett under ett, og det er flere grunner til det. Én grunn er at vannet er så ulikt fordelt. Mange steder er det for lite vann, andre steder er det i perioder for mye, og vi klarer ikke å transportere det dit det trengs.
En annen grunn er utilstrekkelig infrastruktur til å lagre vannet. Flere land har mye nedbør, men så snart regntiden er over, blir det vannmangel igjen. Tilgjengeligheten på vann forventes å synke i de regnfattige regionene, samtidig som forbruket i verden samlet øker. Ifølge UNESCO er det særlig matproduksjon og irrigasjon som krever mye vann. Jordbruket alene står for 70 prosent av ferskvannskonsumet.
UNESCOs tall viser at det fortsatt finnes 783 millioner mennesker som ikke har tilgang på rent drikkevann. 2,5 milliarder mennesker har ikke tilfredsstillende sanitærforhold, og hvert år dør mellom 6 og 8 millioner mennesker av vann-relaterte sykdommer og ulykker.
Samarbeid over grensene
Vannet følger ikke landegrenser. 276 elver går på tvers av landegrenser, og 148 land deler vannkilder med andre land. For at ikke noen land skal utnytte en uforholdsmessig stor del av disse vannressursene på bekostning av andre, kreves det samarbeid. Den 22. mars hvert år markerer UNESCO Verdens vanndag. Målet med dagen er å rette oppmerksomhet mot betydningen av bærekraftig forvaltning av ferskvannsressurser. 2013 er utpekt til å være et år for vannsamarbeid. Vannsamarbeid er også temaet for Verdens vanndag 2013.
UNESCOs hydrologiprogram, International Hydrological Programme (IHP), er det eneste tverrnasjonale programmet i FN-systemet som håndterer vannforskning, forvaltning av vannressurser, utdanning og kapasitetsbygging. Programmets hovedoppgaver er å:
- fungere som et verktøy hvor medlemsstater og andre samarbeidspartnere kan få økt kunnskap om vannkretser og bli i stand til å styre vannressurser
- forske og utvikle metoder for bedre å kunne definere hydrologiske fenomener
- styrke forvaltningen av vann – lokalt og globalt
- stimulere til samarbeid og dialog innenfor vannvitenskap og forvaltning
- bidra til bærekraftig utvikling av sårbare vannressurser
Programmet går over perioder på seks år. I den nåværende seksårs-perioden fra 2008-2013, er målet å bidra til å møte FNs tusenårsmål om å sikre miljømessig bærekraftig utvikling, som blant annet innebærer vanntilgang, og å bidra til målet om fattigdsomsreduksjon.
Les mer om vann:
Vannårets offisielle nettside
Vanndagen i UNESCO Paris
Les mer om IHP
Fakta og statistikk:
UNEP
UN Water