Av jord skal vi bygge …
Å bygge flere bolighus i jord og leire vil hjelpe på boligmangelen over hele kloden.
En tredjedel av verdens befolkning bor i bygninger laget av jord og leire. Også pyramider, palasser, kirker og moskeer er bygget i disse tradisjonelle materialene. Å få flere mennesker til å bo i jordhus kan være med på å løse boligmangelen som følger av befolkningspresset.
UNESCOs program for å bevare jordbygninger (World Heritage Earthen Architecture Programme (WHEAP) er midtveis i programperioden, som varer fra 2007 til 2017. I desember 2012 ble programmet evaluert. UNESCO arrangerte samtidig en konferanse om feltet.
Hovedtemaene på konferansen var forskning, kapasitetsbygging og bevisstgjøring om programmene til WHEAP. Mangfoldet av bygninger i jord og leire som finnes rundt i verden ble også presentert.
Konferansen resulterte i en oppfordring om å utvikle retningslinjer for å bevare og fremme denne typen arv. Jord er et skjørt materiale, derfor er det nødvendig med en helhetlig bevaringsmetode. I et økologisk perspektiv er leire et interessant materiale. Leiren kan oftest hentes lokalt. Den kan bearbeides direkte og blandes med en mengde forskjellige materialer (sand, flis, halmhakkels, naturfiber, hestemøkk, Lecakuler mm).
Også i Norge har denne byggemetoden en liten, men interessant tradisjon og har vist seg å gi gode, holdbare og lune hus. Det mest kjente er Skinnarbøl hovedgård ved Kongssvinger, som er over 150 år gammelt.
Les mer om dette her