GCE-Norges karakterbok til den norske regjering
Av Tora Aasland, leder av Den norske UNESCO-kommisjonen
For to år siden lanserte statsminister Erna Solberg regjeringens ambisiøse innsats på utdanning i utviklingssamarbeidet gjennom Stortingsmelding 25 «utdanning for utvikling». Gjennom 72 oppfølgingspunkter skulle Norge ta global ledelse. 14 organisasjoner som utgjør Global Campaign for Education i Norge (GCE-Norge) har satt sin karakter på regjeringens utdanningssatsing.
Regjeringen Solberg skal ha ros for å ha bidratt til at Norge nå har tatt et globalt lederskap i utdanningssaker. Målet er å sikre utdanning for barn og unge som lever i krise og konflikt. Regjeringen har også bidratt til at Norge deltar aktivt i alliansebygging. De mange internasjonale initiativer som er tatt, bidrar positivt. Skal vi nå målet om kvalitetsutdanning for alle barn og unge, er en slik internasjonal mobilisering helt nødvendig.
Global Campaign for Education i Norge (GCE-Norge) har topp tre anbefalinger som jeg støtter helhjertet:
1. GCE-Norge ber regjeringen om å initiere et globalt lærerløft for blant annet å styrke lærernes og skoleledernes reelle innflytelse i utviklingen og implementeringen av utdanningspolitikken.
2. GCE-Norge ønsker at regjeringen skal bidra til å synliggjøre de usynlige og marginaliserte gruppene. Jenter, funksjonshemmede, barn uten omsorg, de som vokser opp i fattige familier, barn og unge som diskrimineres på grunnlag av kjønn og legning, barn og unge som lever i krise- og konfliktområder og etniske og religiøse minoriteter er noen av gruppene som står bakerst i køen for å få en god utdanning.
3. GCE-Norge ber regjeringen utarbeide en strategi for å skape en varig satsing på utdanning. Dette er viktig for å nå de nye bærekraftmålene. Jeg støtter GCE-Norge i at regjeringen må være tydeligere på de avgjørende strategiske valgene.